10 d’abril del 2015

Els colors de la primavera

(Versión en castellano al final del post)*
Parc diurn primaveral ©Imma Mestre Cunillera

Arriba el bon temps i la gent estem de més bon humor. Els dies s'allarguen i sortim més al carrer. Les terrasses s'omplen, les botigues també i els carrers són plens de gent que passeja i d'ocells que piulen. Si et pregunto perquè això és així? Segur que m'ho sabries respondre. Senzill, oi? Les hores de llum. Quantes més hores de llum, més activitas podem fer a l'aire lliure; el sol també escalfa més i tenim menys ganes d'estar tancats entre quatre parets.

Però, i si et pregunto en quins colors definiries la primavera? M'ho sabries respondre? Segurament això és molt subjectiu. Jo, aquests colors, els tinc molt clars. Continua llegint i t'ho explico. Després t'explico què en diu al respecte, la psicologia cromàtica .

Has dibuixat mai alguna cosa que no transmet allò que volies? Segurament és pel colors. Quins colors tindria un dibuix que il·lustréssis sobre la primavera? Els meus els veuries en la imatge que obre el post. És un esboç ràpid que s'hauria de polir, segurament faria els colors més intensos, però en podem treure 4 colors destacats:

Els quatre colors que representen la primavera ©Imma Mestre Cunillera




Per a mi, aquests colors són la primavera. Perquè? perquè representen aire fresc, gespa humida, sol i terra. Per aquest ordre. Segons la psicologia del color:

  1. El color blau representa la simpatia i la armonia.
  2. El verd és l'esperança i la frescor. És el símbol d'allò natural.
  3. El groc és la intensitat i l'optimisme. Simbolitza també la diversió.
  4. El color taronja està ple de sabor i s'atribueix a la sociabilitat.
No és difícil de relacionar aquests colors amb la primavera, doncs. Portem mesos d'hivern fred i dies curts i l'arribada de la primavera és ansiada perquè simbolitza una renovació. Les flors floreixen, els verds de la gespa són més intensos, els animals i insectes comencem a deixar-se veure. I a les persones ens passa el mateix. La primavera és un aire fresc que ens renova per dintre i ens fa estar més contents.

Es nota que és la meva estació de l'any preferida?. Potser per això també la relaciono amb aquests colors, però com que això és molt subjectiu, segurament algú que té al·lèrgia al pol·len o no suporta els insectes, per exemple, relacionaria la primavera amb uns colors molt diferents.

Bosc nocturn primaveral  ©Imma Mestre Cunillera

Aquest fons d'escriptori que vaig fer per a tots aquells que se subscriguin a la meva Newsletter, la vaig pintar el vespre que començava la primavera. La temàtica és similar a la imatge del començament del post, però en canvi, el meu humor em va condicionar la il·lustració i vaig preferir ambientar el bosc en una nit del mes d'abril. Les tonalitats són més fredes, però podem reconèixer aquest 4 colors que per a mi defineixen la meva primavera.

La primavera em fa feliç, i sempre acostumo a il·lustrar-la incidint en algun element o altre. Aquest any han estat el arbres i ocells, com ho va ser també en el seu dia, el quadre de l'ocell que canta sobre l'arbre, però pots veure el pattern primaveral que vaig il·lustrar fa un parell d'anys, per donar la benvinguda a la primavera. Encara haig de decidir què puc estampar amb ells...

Així doncs, tu de quins colors il·lustraries la primavera?

--------------------------------
Los colores de la primavera.

Llega el buen tiempo y la gente estamos de mejor humor. Los días se hacen más largos y salimos más a la calle. Las terrazas se llenas, las tiendas también y las calles se acumulan de gente que pasea y de pájaros que pían. Si te pregunto porqué esto así, seguro que me lo sabes decir. ¿Fácil, verdad? Las horas de luz. Cuantas más horas de luz, más actividades al aire libre podemos hacer; el sol calienta más y tenemos menos ganas de encerrarnos entre cuatro paredes.

Pero, y si te pregunto ¿con qué colores definirías la primavera? ¿Lo sabrías responder? Seguramente esto es muy subjetivo. Yo, estos colores, los tengo claros. Continúa leyendo y te lo explico. Luego te contaré lo que dice la psicología del color al respecto.

¿Alguna vez has dibujado algo que no transmite lo que querías? Seguramente es por los colores. ¿Qué colores tendría un dibujo que ilustraras sobre la primavera? Los míos los verías en la imagen que abre el post. Es un boceto rápido que tendría que pulirse, seguramente haría los colores más intensos, pero podemos sacar 4 colores destacados.

Para mí, el azul, verde, amarillo y naranja son los colores de la primavera. ¿Porqué? porqué representan aire fresco, hierba húmeda, sol y tierra. Por este orden. Según la psicología del color:

  1. El azul representa la simpatía y la armonía.
  2. El verde la esperanza y la frescura. Es símbolo de lo natural.
  3. El amarillo es la intensidad y el optimismo. Simboliza también, la diversión.
  4. El color naranja está lleno de sabor y se atribuye a la sociabilidad.

No es difícil relacionar estos colores con la primavera, entonces, verdad? Llevamos muchos meses de invierno frío y días cortos y la llegada de la primavera es ansiada porqué simboliza una renovación. Las floreces florecen, los verdes de la hierba son más intensos, los animales e insectos empiezan a asomar la cabeza. Y a las personas nos pasa lo mismo. La primavera es un aire fresco que nos renueva y nos hace estar más contentos.

¿Se nota que es mi estación del año preferida? Quizá por eso también la relaciono con estos colores, pero como esto es muy subjetivo, seguramente alguien con alergia al polen o con miedo a los insectos, por ejemplo, relacionaría la primavera con otros colores.

En la última imagen, un fondo de escritorio para portátiles y ordenadores de sobremesa para aquellos que quieran suscribirse a mi Newsletter, la pinté la noche que empezaba la primavera. La temática es parecida a la imagen del principio del post, pero en cambio, mi estado de ánimo me condicionó la ilustración y preferí ambientar el bosque en una noche del mes de abril. Las tonalidades son más frías, pero se reconocen igualmente los 4 colores que para mí definen mi primavera.

La primavera me hace feliz y siempre suelo ilustrarla haciendo énfasis en algún elemento u otro. Este año han sido los árboles y pájaros, como lo fue en su día el cuadro del pájaro que canta sobre el árbol, pero también puedes ver el pattern primaveral que ilustré hace un par de años para dar la bienvenida a la primavera. Aún tengo que decidir, qué puedo estampar con ellos...

Entonces, ¿De qué colores ilustrarías la primavera?
--------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada