3 de juliol del 2013

Avaluant les anilínes



Fa una temporada que estic investigant com funcionesn les anilínies. En aquest post, ensenyava els resultats de l'exercici plantejat en el curs d'il·lustració i poesia. Els materials eren les aquarel·les i les anilines. Aquest exercici el vaig resoldre amb aquarel·les i llàpis, però després em vaig animar a fer un retrat combinant el llàpis i les anilines.

Més endavant em vaig presentar a un concurs de Sant Jordi i la meva proposta es basava en la tècnica mixta combinant acrílics, llàpis i anilines.

D'aquests experiments en vaig treure algunes conclusions, però comencem pel principi.

Què són les anilines? Per qui no sàpiga què són les anilines us diré que són pintures líquides en base a l'aigua. És a dir, que s'utilitzen amb aigua i no amb disolvents com altres tipus de pintures. Es poden presentar en pots grans, però el més comú és utilitzar-los en pots petits, que vénen amb un contagotes. És molt pràctic perquè ens permet utilizar la pintura directament del pot .
1. El primer què s'ha de fer és mullar la superfície amb aigua.
Nota: per poder fer això, és convenient fer servir paper gruixut. Del que s'utilitzen per aquarel·la, però no gaire rugós. Els papers Canson Basik de 350 gr. van molt bé (pel meu gust, és clar).

2. Després començarem a pintar sobre la súperfície mullada. Aquesta tècnica vol rapidesa perquè hem de treballar amb el paper humit perquè el pigment flueixi sobre la superfície. Podem utilitzar-lo fent servir el contagotes directament sobre el paper a dibuixar i escampant la pintura, o bé amb un pinzell, o bé movent el paper en la direcció que vulguem segons l'afecte que esperem donar-li.

També es pot posar una taca de pintura apartada en un altre paper i anar sucant el pinzell i pintar on vulguem. En aquesta opció pots controlar més la forma que desitgem, però també és una opció més estàtica i menys espontània.

3. A partir d'aquí, ja és qüestió de deixar assecar la il·lustració un cop acabada.

Hi ha molta gama de colors. Igual que les aquarel·les, i a diferència dels acrílics, és preferible utilitzar els diferents pigments que ofereixen directament, tot i que també es poden barrejar, però personalment, crec que perden intensitat.



S'ha de vigiliar amb les anilínies perquè poden transpassar i embrutar-te el què hi ha a sota del full. Millor treballar posant fulls en brut o papers de diari que es puguin llençar ( o sobre una superfície que es pugui embrutar. Com que són pintures en base a l'aigua, després serà fàcil netejar)

Són colors molt lluminosos. Però s'ha de vigilar no deixar massa estona al sol, perquè s'apaguen. Si es per un quadre, millor deixar a l'ombra o en un lloc que no li toqui el sol directe.

Les anilínies són molt fàcils d'utilitzar perquè es barregen fàcilment i, manipulades amb el contagotes, fan efectes molt interessants que deixen volar la imaginació:







Gràcies, David, per deixar-me-les!!!;)

2 comentaris:

  1. Imma! soc el David , m´agrada molt el retrat teu que vas fer amb anilínes. es super maco.
    d´aixó que dius sobre ques tornen clares al sol és veritat, pero crec que no és inmediat , fa falta molt de sol i molts dies per que es deteriori el color.
    a per cert em penso que tinc mascara per reservar espais en blanc i no te la vaig deixar!!, espero que t´hagi agradat fer coses amb elles, un petó

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci, David!m'alegro que t'agradi el retrat!

      De les reserves també estava pensant en comprar-ne per provar-la!no sabia que en tenies!

      Si, si!Tens raó quan dius que és amb molt temps sota el sol que les anilines perden intensitat!Si és només una estona o uns dies, no passa res!el sol erosiona materials, però és a còpia de molt de temps!

      1petó!

      Imma

      Elimina